Därför köper Intel Mobileye

Intel tänker inte missa det självkörande tåget, eh jag menar bilen. I dag bekräftas att Intel köper det israeliska Mobileye för svindlande 15,3 miljarder dollar. Motsvarande omkring 140 miljarder svenska kronor.

Mobileye är underleverantör till bilindustrin, deras kamerateknik står för arbetet i många förarstödsfunktioner i dagens bilar.  Mobileye har hållit en hög profil i allt som har med själkörande bilar att göra. Och det kommer det uppenbarligen fortsätt att göra. Uppköpet innebär inte att Mobileye blir en del av Intel och flyttar till USA.

”Affären är unik i meningen att istället för att Mobileye integreras i Intel så kommer Intels Automated Driving Group integreras i Mobileye, skriver bolagets två grundare Amnons Shashua och Ziv Aviram i ett brev till de 600 anställda.”, skriver de.

Varumärket kommer att bli kvar och bolaget kommer att fortsätta att verka från Israel.

Intel har å sin uppenbarligen känt pressen från andra chiptillverkare som Qualcomm och Nvidia när det kommer till att processa all den data som bilarnas sensorer har och som med artificiell intelligens blixtsnabbt ska omvandlas till beslut om bilen ska bromsa, svänga eller gasa. Nvdidias grafikprocessorer har visat sig mycket kapabla för den uppgiften.

Intels vd Brian Krzanich har också skrivit brev till Intels mer än 100 000 anställda. Han konstaterar att marknaden data och relaterad service för självkörande bilar kommer att vara värd 70 miljarder dollar år 2030.

”Det här köpet sammanfogar de självstyrande bilarnas intelligenta ögon med men den intelligenta hjärnan som faktiskt kör bilen.”

Det är inte den första affären inom området. I januari blev det känt att bolaget köper in sig i kartföretaget Here, som nu ägs tillsammans med Audi, BMW och Daimler. De har även köpt AI-bolaget Nervana.

Med kombinationen processorer, kartor, AI och avancerad sensorteknik är inte plötsligt en spelare att räkna med kampen om framtidens bilar.

 

 

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: