"Bilindustrin kommer att förändras mer de närmaste fem åren än den gjort under de senaste 50 åren."

Dan Ammann, vd, General Motors.

!

Published on februari 19th, 2017 | by Sakari Pitkänen

0

Krasch när självstyrande racingbilar tävlade

 

Två självstyrande bilar tävlade på racerbana i Buenos Aires, bara en kom i mål Så slutade det historiska roboracet på Puerto Maderabanan i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Loppet avgjordes lördagen den 18 februari. Det är lite oklart vad som hände, men det verkar som om den ena bilen slog in i skyddsräcken och tvingades bryta. Men som roborace.com  twittrade, det är ju ingen fara för förare i den här sporten.

Roborace är ett varumärke skapat av den ryske affärsmannen Denis Sverdlov, vars mål är att skapa ett slags Formel 1 för självstyrande bilar. De bägge bilar som tävlade i helgen är så kallade devbots, utvecklingsbilar. Racet var alltså ingen officiell tävling, men ett verkligt test på en riktigt tävlingsbana. Devbot 1 vann då 2 avbröt. Vinnarens snabbaste varv gick på 186 kilometer i timmen.

Svenska fordonsflottan ökar stadigt

Svenskarna äger alltfler fordon. Vid millennieskiftet 2000 gick det 450 personbilar på 1000 svenskar.
I dag är det 478 bilar per 1000 invånare.
Fler nya bilar gör övergången till självkörande bilar svårare. Man kan anta att ju fler nya bilar desto segare övergång.
Viljan att byta bil står rimligtivs i proportion till tiden man har ägt den, ju nyare bil desto mindre benägenhet att byta.

En svensk bil skrotas efter 18 år.
Det vill säga de bilar som köptes förra året kan rulla fram till 2035. Nu tror jag att det kommer att komma en våg av bilbytande mellan i dag och när privatpersoner går över till självkörande bilar: Mycket talar för att många kommer att överge i dieselbilen – men även bensinaren – för en elbil under de närmaste åren.

Fordon Antal Förändring
Personbilar 4 768 060 +2,1 %
Lätta lastbilar 534 748 +3,6 %
Tunga lastbilar 81 430 +1,7 %
Bussar 13 890 -1,6 %
Motorcyklar 298 484 +2,1 %
Mopeder I 76 704 +1,4 %

Självkörande Chevy Bolt lyft för Lyft och GM

General Motors verkar ha bestämt sig för att ta ledningen i racet mot självkörande bilar. GM äger varumärket Chevrolet, som framgångsrikt lanserat el-bilen Chevy Bolt EV.

En självkörande version av Chevy Bolt kommer nu att användas av GM:s Uber-konkurrent Lyft. Det kan innebära att GM redan nästa år har tusentals självkörande testbilar i trafik i USA. Det blir i så fall det största testet hitills.

Det är ett smart drag från GM, med taxitjänsten Lyft och likaledes GM-ägda bildelningstjänsten Maven kan bolaget lägga en efterfrågegrund för den självkörande Bolt samtidigt som de kan samla in mängder av värdefull testdata från Lyft.

Chevy Bolt EV skulle säljas i Europa som Opel Ampera. I alla fall vad det planen fram till i förra veckan då det blev känt att PSA, ägare av bland annat Peugot, ämnar köpa Opel från GM.

 

 

Tags: , , ,Comments are closed.

Back to Top ↑