Det här är ytterligare två texter som först publicerats som postningar på Linkedin. Här kommer de i omvänd ordning. Åtta saker plus 1
Åtta saker som kan hända efter Ubers dödsolycka i Arizona.
- Uber får stora problem. Många anser att bilens sensorer borde upptäckt kvinnan som dog och att back-up föraren borde varit mer uppmärksam.
- Olycksbilen var en Volvo, som nu får jobba hårt för att distansera sig från Uber. Samtidigt har Uber en option på att köpa 24 000 XC90 från Volvo. Tipset är att den affären inte blir av.
- Det blir en backlash för tester med personbilar på allmän väg i hela världen.
- Men utvecklingen med självkörande specialfordon i gruvor, flygplatser och andra avgränsade områden fortsätter.
- Om det visar sig att Ubers teknik orsakade olyckan kommer andra spelare tvingas att övertyga omvärlden att deras AI-lösningar är bättre än Ubers. Det blir inte lätt.
- Det blir politisk debatt. En gång är ingen gång, två gånger är en vana. För två år sedan dog en person i en Tesla som kördes i självkörande läge. Kritiken uteblev i stort sett då, men kan ta desto mer fart nu.
- Bilindustrins retorik kommer att gå tillbaka från ”självkörande” till ”avancerat förarstöd”.
- Kinesiska bolag som inte är känsliga för opinionsyttringar får ett försprång.
Men glöm inte att den som drabbats värst av händelsen är Elaine Herzberg, 49. Hon dog.
DriveMe projekt blir försenat
För svensk del innebär den tragiska dödsolyckan i Arizona, där en Volvo opererad av Uber i självkörande läge körde ihjäl en fotgängare, att det stora DriveMe testet i Göteborg troligen försenas ytterligare.
Volvo Cars plan var att försöket med 100 vanliga göteborgare som testpiloter i varsin delvis självkörande Volvo XC 90 (Samma modell som i Arizonaolyckan) skulle startat redan förra året.
Bilarna skulle köra i självkörande läge i definierade vägar runt Göteborg, i övrig trafik skulle bilen köras som vanligt av föraren. Volvo har de senaste åren fått stor internationell uppmärksamhet för projektet, dels för dess omfattning dels för att man avser att använda vanliga förare snarare är professionella testpiloter.
Volvo har dock inte fått sin ansökan godkänd av Transportstyrelsen, nu kommer Transportstyrelsen att avvakta utredningen från Arizona innan de tar ställning till ansökan på nytt.
Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan, men det som hittills kommit fram tyder på att bilens sensorer inte upptäckt kvinnan förrän det var för sent. Dock kan man utgå ifrån att sensorerna kommer att hjälpa utredarna att få en detaljerad bild av vad som hänt