Spaning: Storebror kommer att köra din bil

Framtiden för bilförare ser inte bra ut. Särskilt inte dem som kör fort eller på andra sätt på gränsen.  Automatisk övervakning ökar och nästa steg är att bilen programmeras så att den inte kan bryta mot trafikregler. Jag ser flera tecken på att detta håller på att ske i Sverige.

  1. Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén skriver på DN Debatt i dag om att kommunerna ska få rätt till egen trafikövervakning. Han vill ha fler fartkameror i städerna och bötfälla bilägaren, inte föraren som i dag. Dessutom föreslår han kameror i stadens bussar som kan fotografera bilister som kör i kollektivkörfälten. Båda förslagen är ett exempel på ökad övervakning och möjlighet att direkt bötfälla.
  2. Expressen ledarskribent Patrik Kronqvist skrev under sommaren en text under rubriken ”Det är dags att tvinga bilisterna att köra lagligt”.   Kronqvist föreslår automatiskt hastighetsbegränsning för alla bilar.
  3. Telia och Folksam har i år inlett ett samarbete som innebär att den som har teliaprodukten Sense kan låta sin bil övervakas av Folksams mjukvara.  Mjukvaran kontrollerar i realtid att förare håller sig inom rådande hastighetsbegränsningar. Om inte, ökar priset på bilförsäkringen.

Den här sortens övervakning av fordon finns redan i många lastbilar och andra kommersiella fordon. Det kan gälla allt från alkolås till monitorering av bränsleförbrukning. I takt med att fordonen blir uppkopplade kommer trenden bara att förstärkas. Inledningvis kommer det att vara morötter som i Telia/Folksams fall. Den som låter sig övervakas och inte bryter mot regler och lagar för fördelar.

Efter en tid kommer det bara vara bilbusar kvar och då kommer piska och tvång. De får svårt att argumentera för rätten att köra för fort utanför en skola eller dagis eller att utnyttja kollektivkörfält om ”alla andra” har teknik som omöjliggör sådant.

I trendens bortersta ände ser vi de helt självkörande bilarna som aldrig bryter mot några regler.

Eftersom WordPress verkar ha problem att visa länkarna i texten kommer de här i old school style:

http://www.dn.se/debatt/ge-sveriges-stader-ratt-att-sjalva-overvaka-trafiken/

http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/det-ar-dags-att-tvinga-bilister-att-kora-lagligt/

https://www.folksam.se/forsakringar/rabatter-och-formaner/kora-sakert


Publicerat

i

av

%d bloggare gillar detta: