Svenska vägar har aldrig varit säkrare

GODA NYHETER Jag tror att 2017 kommer att bli det säkraste året i Sveriges trafikhistoria. Under årets första elva månader dog 227 människor, vilket är rekordfå.

Om tendensen står sig även i december är det glädjande nyheter. Under 2016 gick antalet trafikdöda upp något till 270 dödsoffer, tio fler än året innan.  I USA var ökningen däremot kraftig, 37 461 personer dog, nästan 5 000 fler än två år tidigare.

Det är siffror som satte igång frågor om trenden mot allt färre döda i trafiken vänt.

Orsaken till ökningen i USA ansågs bero på att ekonomin kommit i kapp efter finanskrisen 2008. Med bättre ekonomi och därmed fler körda miles ökar olyckorna.

Orsaken till ökningen i Sverige 2016 är inte klarlagd och frågan är vilket som är en avvikelse från den långa trenden; Den lilla ökningen av döda 2016 eller den ganska stora minskning som väntas för  2017?

Den förbättrade trafiksäkerheten är en politikens och industrins framgångshistoria. Bättre fordon, säkrare vägare, och bättre förare ger färre döda. I mitten av 1960-talet dog mer än 1300 personer i trafiken på de svenska vägarna, trots att antalet bilar var långt färre då än nu.

PS: För övrigt blev 2017 det säkraste året någonsin för världens kommersiella flyg. Noll döda. Ds

 

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: